Wednesday, March 16, 2011

MUSHROOM GRAVY

skang mood rajin memasak
ala, yang simple dimple aje
kat ghumah nie, jarang masak gulai mulai nie
sebabnya
1. orang yg makan kurang - cuma bertiga
2. kurang masa - kengkadang sampai umah dah lewat
3. mr hubby dlm proses diet - utk buang pewut... he3
jadiknya, terpanggil lah jugak aku...
utk tunjuk skil2 yang aku cedok dari laman sesawang
layannnnnzzzz....
MUSHROOM GRAVY
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
. 1 cawan air*
. 1 biji bawang besar didadu*
. 1 biji bawang putih didadu*
· 1 sb tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
· 1 pcs kiub Maggi
· 2 sb tomato paste
· 1/2 sk serbuk lada putih
· 2 sb kicap manis
· 100 ml susu cair/fresh cream
· 150 g cendawan butang dlm tin - potong dadu
Cara-cara
1. Tumis bahan bertanda * hingga layu dan kecilkan api.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan2 yg lain kacau hingga sebati serta mendidih. ** ingat!! api kecil yerkk...
3. Taraaaaaa!!! siap untuk disajikan ngan grilled boneless chicken.... boleh gak makan ngan toasted garlic bread... nyummmyyy!!!!
** aku tak tumis coz mmg tak nak guna minyak / butter
so, butter tu gantikan ngan air.. kalu nak tumis guna butter,
gantikan air tu ngan 2 sudu besar butter k!!

No comments:

Post a Comment