Monday, October 26, 2009
Semalam berlangsung sudah hari pertunangan DeqNor dengan meriahnya.Tengok ler serba sedikit-sebanyak gambar hantaran DeqNor untuk tunangnya yg tersayang.Seperti yang me cakap n3 sblum nie, DeqNor tu anak neighbour sebelah umah.Diaorang guna pakai umah me coz umah diaorang penuh dah...Seronok wei coz meriah sangat.Dulang hantaran dari side perempuan jer, 26 dulang.Tu lum masuk dari pihak lelaki ada 23 dulang.Mak oi!! Banyak nyer.Tapi gambar x dpt banyak coz tuan umah nie sibuk menguruskan barang2 nie dan gaks bertungkus lumus tolong melayan tetamu.Ewah!!! Cam kenduri umah sendiri laks...
gegambar yang ada ni pun, me ambil dari dalam umah me jerk.Umah neighbour yang melangsungkan pertunangan tuh, yang ada canopy biru tuh....Sebelah umah jer...
Sesambil tuh, me & MIL masak sedikit makanan untuk kekawan ofis me datang petang tu.
Oleh kerana kesuntukan masa dan kesibukan tuan umah melayan tetamu umah sebelah, x sempat lah me ambil gambar makan yang MIL sediakan (Mee kari,karipap pusing,tahu sumbat)
Malam sebelum tuh, me sempat buat Choc Layer Cheese Cake ngan Caramel Corn Pudding.Em... feed back yang bagus dari officemate me...
Diaorang suka bangat ngan me nyer cheese cake tuh.
Mekasih yer to my luvly sis coz me ambil resepi dari blog dier.
Ha, kat bawah nie la resepi yang me follow tuh.
Leh ler cuba...
Bahan2 utk lapis coklat
1 1/2 cwn gula halus
125g butter
2 biji telur (grade c)
1/2 cwn serbuk coklat/koko (van houten) + 1/2 cwn air panas (bagi larut)
3/4 cwn susu coklat
1 1/2 cwn tepung gandum + 1 sd teh soda bikarbonat + 1 sd teh serbuk penaik (ayak bersama)
1 sd teh esen vanilla
Bahan2 utk lapis cheese
375 g cream cheese
100 g gula halus
1/2 cwn tepung gandum
2 biji telur (grade C juga ye)
50ml air biasa
Cara-cara membuat kek ini:~
1)Memula kena buat lapisan yg coklat dulu k... Mcm biasa la kan.... Pukul butter dgn gula sampai gula larut dan kembang. Pastu masukkan telur sebiji demi sebiji. pastu masukkan pula campuran coklat (yg dah siap2 bancuh dgn air panas tu). Lepas tu masuk pula susu coklat.
2)Lepas tu boleh la masukkan pula campuran tepung+soda bikarbonat+serbuk penaik dan esen. gaul rata. (masa masukkan tepung tu kena sket2... sambil gaul rata)
3)Sediakan dulang pembakar yang bersaiz empat segi... x tau le brp ukuran sebab lupa nak ukur. hehehe... Tapi dulang pembakar tu le yg diguna utk buat loaf roti. Kalau sape2 ade dulang yg mmg utk cheese cake lagi bagus. Senang nak bawa keluar nanti.
Panaskan oven suhu 170 darjah celcius selama 5 minit. Bakar pula adunan kek coklat tu selama 12 hingga 15 minit.
4)Sementara menunggu kek coklat tu... Kite pukul cream cheese dgn gula sampai kembang. lepas tu masukkan telur dan pukul lagi. Pastu masuk pula tepung dan gaul rata. Last sekali masukkan air.
5)Bila adunan kek coklat dah siap 15 minit, masukkan pula adunan cheese tadi ke atasnya.Bakar dengan cara marine bath. Letak dulang bawah dia dgn air. Jgn lupa tutup loyang kek dgn aluminium foil sebab nak bagi permukaan kek yg cantik. Bakar pula selama 40 minit.
6)Bila dah siap bakar, biarkan aje kek sejuk sendiri dalam oven... Mcm ME bakar malam hari... so biar dia sejuk smp ke pagi.Ade org suka dan pandai menghias kek menjadi lebih cantik dipandang.Me cuma sapukan 1 layer coklat masakan yang dicairkan di atas lapisan cheese cake tuh. Pastu simpan pula dalam freezer sepanjang hari bekerja. Mlm tu boleh le makan... sebab rasa cheese lebih enak bila sejuk.Cuma kalu nak potong cake tuh, keluarka awal sejam dua agar coklat tu x lah keras sangat dan menyenangkan urusan ptong memotong....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam nani..meriahnya!!cm suka kek pink tu
ReplyDeletesalam cikmanggis..thks coz sudi singgah blog kiter yg x seberapa nie..
ReplyDeleteMeriah memang meriah..kek tuh cantikkan?..